Kategoriler

UAS Antistatik Hortumlar

Birçok endüstriyel sektör büyük miktarlarda ince toz parçacıkları üretir. Bu yanıcı parçacık konsantrasyonları, kapalı bir alanda oldukça uçucu olabilir; bir kıvılcım, köz veya benzeri bir ateşleme kaynağına maruz kaldıklarında havadaki oksijen ile yanabilirler. Yangın ve hatta patlama potansiyeline sahip tesislerin mutlaka antistatik hortum kullanmaları gerekir.

Antistatik hortum iki tipten biri olabilir: statik enerji tüketen hortum veya statik iletken hortum.Ünveren A.Ş çok sayıda çevre ve sıcaklık gereksinimlerine uygun tasarımlarla, çeşitli uzunluklarda ve malzemelerde her iki anti-statik hortum tipini de üretmektedir.

•Antistatik vakum hortumları

•Antistatik havalandırma hortumları

•Anti-statik toz toplama hortumları

•Patlamaya dayanıklı vakum hortumları

Her anti-statik hortum tipine ve oynadıkları önemli rollere uygun seçimi yapmak önemlidir.. Neden Anti-Statik Hortum ?Hortum ile taşınan İnce toz parçacıkları veya talaşlar birbirlerine veya hortum duvarlarına sürtündüklerinde statik elektrik üretebilirler. Parçacıklar birbirine dokunur ve sonra birbirinden uzaklaşarak aralarında bir elektrik yükü aktarır. Bu yüklü elektronların ürettiği sürtünme sonuçta elektrostatik boşalmaya veya statik elektrikten kaynaklanan tanıdık şok hissine neden olabilir çünkü parçacıklar arasında elektriksel potansiyel dengesizliği vardır. İnce toz oluşturan, taşıyan veya işleyen üretim ortamlarında, zararsız gibi görünen bir statik elektrik kıvılcımı, patlamaları tetikleyebilir. Statik ayrıca malzemelerin bir araya toplanmasına neden olur ve hortumunuzu tıkayabilir.. Kurulum sırasında uygun statik elektriği dağıtan hortum malzemeleri ve uygun topraklama kullanıldığında, dayanıklı ve esnek anti-statik hortumlar maksimum hava akışını sürdürebilir ve statik elektriğin hortumda veya içeriğinde birikmesini önleyerek bu potansiyel tehlikelerin riskini azaltabilir.

Hortumu Anti-Statik Yapan Nedir?

Anti-statik hortumlar için üreticiler, ihtiyaca tam olarak çözüm üretecek malzemeleri seçmelidirler.

Örneğin, hortum uygulamaları hafiften ağır işe kadar çeşitlilik gösterdiğinden, ihtiyaçlarınız için yeterli dayanıklılık ve ağırlığa sahip bir malzeme seçmeniz önemlidir.

Ünveren A.Ş aşağıda belirtilen farklı İhtiyaçlar için farklı özelliklerde hortumlar üretir.

•Aşınmaya, yırtılmaya, ezilmeye, kimyasallara ve korozyona karşı dayanıklılık

•Geniş bir sıcaklık aralığında performans gösterme yeteneği

•Dayanıklılık

•İyi çekme mukavemeti

•Esneklik

•Yüksek vakum toleransı

•Farmasötikler veya sarf malzemeleri gibi ürünler kullanılıyorsa Gıdaya uygunluk sertifikalı FDA

standartlarında kabul edilebilir malzemeler

•Antimikrobiyal özellikler

Anti-statik hortum malzemeleri ya statik enerji tüketen ya da statik iletken olacaktır. Ürünlerimizin çoğunluğu statik dağıtıcı malzemeye sahip üretandır. Bu, iletken olmayan üretanın yırtılmaya, aşınmaya ve kimyasallara karşı direnç gösterirken elektrik yükünü güvenli bir şekilde dağıtmasına olanak tanır.

Hortumu antistatik yapan şey açısından topraklama da aynı derecede önemlidir. Anti-statik hava hortumları, malzeme hortumları ve ilgili çeşitlerin statik elektriği boşaltması gerekeceğinden ve bu işlem dikkatli kontrol gerektirdiğinden, üreticiler genellikle hortumun yapısına bir topraklama kablosu entegre eder. Bu topraklama kablosu, statik elektriğin izleyeceği güvenli bir yol sağlayarak, en iyi ihtimalle acı verici şokları veya en kötü ihtimalle yıkıcı kıvılcımları tetikleyebilecek tehlikeli bir birikimin önlenmesine yardımcı olur. Elektriği güvenli bir şekilde boşaltmak için antistatik hortumlar ve iletken kabloları uygun şekilde topraklanmalıdır.

Statik Dağıtıcı Hortumlar ve Statik İletken Hortumlar

Statik enerji tüketen ve statik iletken hortumlar aynı işi yapar ve aynı sonucu üretir; yani istenmeyen statik elektrik oluşumunu engeller. Bununla birlikte, iki anti-statik hortum tipinin farklı olduğu nokta, bunu nasıl yaptıklarıdır. Statik iletken malzemelerden oluşan hortumlar, çevredeki bileşenlere göre daha az elektrik direnci (daha yüksek iletkenlik) sağlayarak statik elektrik oluşumunu önler, esasen yükün hortumdan çekilmesine yardımcı olur ve uygun topraklama yoluyla serbest bırakır. Tipik uygulamalar arasında endüstriyel anti-statik hortumlu süpürgeler ve ahşap işleme kurulumları bulunur.

Öte yandan statik dağıtıcı hortumlar, daha yüksek dirençli bir hortum malzemesiyle statik elektriğin ortadan kaldırılmasını sağlar; bu, elektrik yükünün bir malzemeden kontrollü,

daha yavaş bir şekilde aktığı anlamına gelir. Malzemenin kendisi, herhangi bir deşarjın tutuşmaya neden olacak kadar büyük olmasını önlemek için yükü hortum yüzeyi boyunca yayarak statik elektriğin önlenmesine yardımcı olur.

Statik Dağıtıcı Hortumun Uygulamaları

Çoğunlukla anti-statik hortum olarak anılan statik dağıtıcı hortumun tasarımı, statik elektriği kauçuk malzemeden hortum uçlarına dağıtarak azaltmak veya önlemektir.

En yaygın uygulamaları şunlardır:

• Vagon yükleme/boşaltma

• Endüstriyel elektrikli süpürgeler, farmasötik, statik kontrol, ahşap işleri/mobilya,

• Aşnmaya karşı direnç, toz toplama, gıdaya uygun, statik kontrol, buhar geri kazanımı, ağaç işleri/mobilya gerektiren uygulamalar

• Temiz odalar, toz toplama, gübre serpme, gıdaya uygun, cam perçinleme, granül taşıma

• Tahıl vakumu, plastik pelet aktarımı, toz ve yığın, statik kontrol, yüzey hazırlığı toz toplama

• Endüstriyel elektrikli süpürgeler, beton zemin temizleme, granül taşıma, enjeksiyonlu kalıplama, plastik pelet aktarımı, gıdaya uygun

• Otomatik gişeler, otobüs havalandırması, beton zemin temizleme, kablo kanalı, endüstriyel elektrikli süpürgeler, kağıt kaplama kanalı, baskı, püskürtücüler, statik kontrol, havalandırma

• Toz ve dumanlar için statik kontrol

Anti-Statik Hortumlar Neden Önemlidir?

Toz tutuşma patlamaları ülke çapında çok sayıda endüstride endişe kaynağıdır. İşletmeler, statik ve toz yönetmeliğine uymadıkça, çalışanların yaralanması veya can kaybının yanı sıra, kapsamlı maddi hasar riskini de artırırlar. Her ne kadar kapsamlı bir liste olmasa da, bu çevresel faktörlere sahip uygulamalarda tozdan kaynaklanan patlama riski normalden yüksektir.

• Tarımsal tozlar: Islak mısır, sorgum ve diğer tahıllar; Şeker rafine etme; un ve tahıl öğütme

• Karbonlu tozlar : Kömür, grafit, grafem, nano/mezoporöz karbonlar

• Kimyasal tozlar : NOC yağ asitleri, uçucu yağlar, jelatin

• Metal tozları : Frezeleme, kaplama, cilalama, eloksal ve renklendirme

• Plastik tozlar : Sentetik reçineler ve vulkanize edilemeyen elastomerler

Anti-statik toz toplama hortumlarımız ve statik kontrol hortumlarımız, operasyonel güvenliğin sağlanmasında ve yangın ve patlamaların önlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Müşterilerimize, tesisleri ve operasyonlarıyla ilgili benzersiz risklere uyacak şekilde en iyi elektrik direnci değerlerine sahip esnek hortumları ve uygun statik kontrol hortumlarını seçmelerinde yardımcı oluyoruz.